top of page

GESCHIEDENIS

DE BEGINJAREN

Kontest is geboren in 2018 vanuit Jeugdhuis De Vonk om de nood aan een provinciale DJ concours in Antwerpen te vervullen. Sindsdien staan we paraat voor jonge DJ's in Vlaanderen. De eerste kleine editie in 2018 was een 'proef' editie.

In 2019 zagen we het groter, Kontest werd meer dan een wedstrijd. Uit de maar liefst 100 inschrijvingen kozen we 12 DJ's die in de voorrondes belandden. Op deze voorrondes, die doorgingen in JH Wollewei in Turnhout en in JH De Moeve in Lier, werd door een professionele DJ een selectie gemaakt. De gekozen DJ's gingen verder naar de finale. We lieten de finalisten niet zomaar aan hun lot over maar boden een traject aan om ze klaar te stomen voor de finale.

In dit traject zaten 2 coaching sessies en 2 workshop/info momenten. Lando Riské en Wanton werden gecoacht door Steve Rodhead, Shlundee en DC Noises door Kim Mathijs en Cisco FM en Tuuren door DTM Funk. Op de Kontest dagen werden er workshops en infosessies georganiseerd over: DJ'en met vinyl, social media, uitbetalingen als DJ en alle functies van Pioneer gear. Dit leidde allemaal tot een spannende finale in JH De Vonk.

De finale-jury bestond uit Kristof Claes, Jochem Peeters en Mensch Erger Je Niet. De winnaar was Cisco FM, maar we zien dat elke finalist zijn weg heeft gevonden als DJ in de industrie. De kennis en vaardigheden die we ze meegeven zorgen er voor dat ze klaar zijn om aan hun carrière te beginnen.

OP VOLLE TOEREN

We weten allemaal wat er gebeurde met de muziekindustrie in 2020 en 2021. Daardoor is het Kontest verhaal 2 jaar op pauze gezet. Maar in 2022 keerden we terug en deze keer sterker dan ooit. We hebben een projectedewerker aangenomen die het traject verder organiseert en hebben budget gekregen van de Vlaamse overheid om mee te werken.

 

Deze keer voorzien we doorheen het jaar ook een programma waar iedereen aan kan deelnemen. Dit in de vorm van feedbacksessies op verschillende locaties in Antwerpen, een open booth avond in JH De Moeve en we brachten de verschillende repetitieruimtes voor DJ's in Antwerpen in kaart.

De feedbacksessies waren een groot succes, we bereikten veel jonge DJ's met nuttige informatie. Zoals de naam verklapt kregen de deelnemers feedback op hun mixtape door een professionele DJ. Daarbovenop voorzagen we enkele interessante infosessies en een open DJ booth. Enkele van deze infosessies hebben we opgenomen en zijn terug te beluisteren als podcast.

Naast ons open en laagdrempelig aanbod organiseerde we ook de wedstrijd. Uit alle inzendingen koos een jury onze 6 finalisten aka Kontestors. Zij kregen een coach die met hen 1 op 1 sessies deden om ze voor te bereiden op de finale. Daarnaast trokken we er een weekend op uit in De Serre in Hasselt op bootcamp. Hier organiseerde we verschillende workshops en infosessies om de Kontestors een springplank aan te bieden voor hun DJ carrière.

10 november speelde ze de finale in Trix als deel van het Full Circle evenement in Antwerpen. Een set van een half uur spelen, geen makkelijke opdracht, voor een driekoppige jury bestaande uit Kristof Claes, Frederic  Naessens en Christine Renée was de opdracht. Ninette, de 15 jarige Amapiano DJ, stak erbovenuit en mag zichzelf winnares van Kontest 2022 noemen!

ENKELE WEEKENDJES WEG

Na het succes van de bootcamp voor de finalisten hebben we besloten om in de eerste helft van 2023 twee bootcamps te organiseren waar iedereen aan kan deelnemen, dus niet enkel de finalisten. 

Zo'n bootcamp staan volledig in het kader van de deelnemers zoveel mogelijk bagage mee te geven om een DJ carrière te kunnen lanceren. Dit doen we aan de hand van workshops, infosessies, open booths en gezellige babbels over DJ'en en alles daarrond. 

bottom of page